PM verliest rechtszaak met Airbus

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

PM Aerotec uit Hengelo en moederbedrijf PM uit Dedemsvaart trekken aan het kortste eind in een juridisch geschil met Airbus. De Almelose rechtbank heeft uitspraak gedaan en bepaalt dat het Overijsselse bedrijf per direct alle raketonderdelen moet terugleveren.

De onenigheid tussen PM en Airbus ontstond toen de kosten voor de productie van een motorophanging zes ton hoger uitvielen dan was afgesproken. De partijen waren echter een vaste prijs van 930 duizend euro overeengekomen, een deal die geen ruimte liet voor budgetoverschrijdingen. PM wilde de meerkosten toch op Airbus verhalen en beriep zich op het retentierecht. De rechter heeft die claim nu afgewezen, omdat de opdrachtnemer in de overeenkomst nadrukkelijk van dit recht had afgezien.

Airbus staat onder hoogspanning. De motorophanging is bedoeld voor de Ariane 6-raket die medio volgend jaar moet worden gelanceerd. Een prestigieus project met een budget van ‚Äėslechts‚Äô zestig miljoen. Juist vanwege dat krappe budget werkt Airbus met vaste prijsafspraken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.