PM verliest rechtszaak met Airbus

Alexander Pil
5 juli 2019

PM Aerotec uit Hengelo en moederbedrijf PM uit Dedemsvaart trekken aan het kortste eind in een juridisch geschil met Airbus. De Almelose rechtbank heeft uitspraak gedaan en bepaalt dat het Overijsselse bedrijf per direct alle raketonderdelen moet terugleveren.

Beeld: Airbus

De onenigheid tussen PM en Airbus ontstond toen de kosten voor de productie van een motorophanging zes ton hoger uitvielen dan was afgesproken. De partijen waren echter een vaste prijs van 930 duizend euro overeengekomen, een deal die geen ruimte liet voor budgetoverschrijdingen. PM wilde de meerkosten toch op Airbus verhalen en beriep zich op het retentierecht. De rechter heeft die claim nu afgewezen, omdat de opdrachtnemer in de overeenkomst nadrukkelijk van dit recht had afgezien.

Airbus staat onder hoogspanning. De motorophanging is bedoeld voor de Ariane 6-raket die medio volgend jaar moet worden gelanceerd. Een prestigieus project met een budget van ‘slechts’ zestig miljoen. Juist vanwege dat krappe budget werkt Airbus met vaste prijsafspraken.