PM demonstreert competenties met ontwikkeling eigen motionplatform

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Lagerspecialist PM haalt steeds meer business uit de ontwikkeling en productie van maatwerk motionsystemen. Op de Precisiebeurs lanceert het Overijsselse bedrijf een zeer nauwkeurige stage voor waferinspectietoepassingen. Het Vega-motionplatform is ontwikkeld als vlaggenschip om te demonstreren welke capaciteiten PM in huis heeft.

Dedemsvaart, het is niet direct een plaats waar je een hightechbedrijf verwacht. Maar PM verdient dat label zonder twijfel. Al ruim vijftig jaar ontwikkelt en produceert het familiebedrijf zeer nauwkeurige lineaire en rondlopende lagers en sledes. PM concentreert zich hierbij op toepassingen in de precisie-industrie, waarbij vaak hoge eisen worden gesteld aan loopweerstand, loopzuiverheid en stijfheid van het lager. In al die jaren is het standaard assortiment steeds verder gegroeid. Maatwerk begint echter de norm te worden; catalogusproducten bedragen nog maar zo’n 30 procent van de omzet. Steeds vaker vragen klanten om aanpassingen aan standaard componenten. Ze moeten bijvoorbeeld net even wat nauwkeuriger, kleiner of robuuster zijn, of ze hebben een extra montagemogelijkheid nodig. Uit die opdrachten haalt PM ook 30 procent van zijn business.

PM’s derde, en groeiende, businesslijn draait om zeer precieze positioneeroplossingen. Omdat dat voor hightechbedrijven in de halfgeleider-, medische, optische of analytische markt geen coretechnologie is, leggen ze de ontwikkeling van hun motionstages het liefst buiten de deur. PM trekt dat graag naar zich toe omdat het een perfecte aanvulling vormt op zijn lagerontwikkeling en -productie. Als de ontwikkelaars in Dedemsvaart voor een project bijvoorbeeld een speciaal lager nodig hebben, kunnen ze dat simpel en snel intern oplossen. En de maakkennis uit de eigen fabriek is zeer waardevol tijdens het designproces.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen