Plotseling is er een overvloed aan ‘batterijmetaal’ kobalt
De prijzen van kobalt zijn volgens Trading Economics sterk gedaald. Een ton van het ‘blauwe metaal’ kost nu ongeveer 36.000 dollar, een daling van 31 procent sinds het begin van het jaar en 56 procent sinds de piek in het voorjaar en de zomer van 2022. Daarmee lijkt een eerder nog gevreesd obstakel voor de energietransitie uit de weg te zijn geruimd.

De vraag naar kobalt, gebruikt in lithiumionbatterijen, begon te stijgen toen het thuiswerkbeleid de verkoop van draagbare elektronica stimuleerde tijdens de pandemie. Die markten zitten nu in een dip. Bovendien hebben fabrikanten van elektrische voertuigen nieuwe batterijtechnologieën ingevoerd die minder kobalt vereisen.
Ondertussen stijgt ook het aanbod. Congo, ’s werelds grootste kobaltexporteur, zal de productie dit jaar met 38 percent verhogen, volgens een verslag in The Economist. Indonesië heeft nieuwe mijnbouwactiviteiten opgestart en China plant nieuwe faciliteiten. Kobalt is vaak een bijproduct bij de winning van andere metalen, waardoor producenten minder geneigd zijn de productie te verlagen als de prijzen dalen.