PLM in de cloud

Bertus Zuijdgeest is freelance journalist.

Leestijd: 7 minuten

Tot op de dag van vandaag is het lastig om technische productgegevens voor grote groepen gebruikers beschikbaar te maken. Technisch is het realiseerbaar, maar alleen tegen hoge kosten. Verschillende PLM-aanbieders hebben ondertussen cloudgebaseerde PDM- en PLM-oplossingen. Autodesk volgt met PLM360.

PDM is op afdelingsniveau ondertussen goed ingeburgerd. Er zijn echter veel meer personen in een bedrijf die toegang moeten hebben tot de vruchten van het ingenieurswerk. Dat zijn bijvoorbeeld inkoop, logistiek, productieplanning en de partijen waaraan werk wordt uitbesteed. Om die bredere toepassing te realiseren, kan een bestaand PDM-systeem verder worden uitgerold naar andere afdelingen. Dat kan onder omstandigheden een kostbare zaak worden vanwege licentie- en implementatiekosten. Deze kosten bevorderen de brede invoering van PLM niet. Daarbij komt dat de dynamiek van bedrijven is veranderd in de afgelopen jaren. Het overnemen en afstoten van bedrijfsonderdelen komt veel meer voor. Nieuwe bedrijven moeten in de infrastructuur worden opgenomen, oude moeten eruit worden verwijderd. Ook dat is niet eenvoudig bij grote centrale PLM-systemen. Reden voor bedrijven om naar alternatieven te kijken.

Autodesk zet in op PLM for everyone en maakt daarbij gebruik van de cloud. Dat is niets meer of minder dan een rekencentrum waar software draait en data wordt opgeslagen. Toegang gaat via het netwerk, dat voor deze gelegenheid is uitgebreid met een beveiligde internetverbinding naar de cloudaanbieder.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.