PLM draait om kennislogistiek

Henk Jan Pels
Leestijd: 4 minuten

PLM is voor velen een lastig te bevatten begrip. Het schijnt te gaan over IT en innovatie, nogal winderige termen die de serieuze hightech-ontwerper niet raken. In deze column wil ik duidelijk maken waarom PLM geen IT is maar wel een revolutie gaat veroorzaken in de hightechwereld.

De term ’PLM‘ kent vele definities. Beter dan een definitie is een kijkje op de historie. Het begon eind jaren tachtig als engineeringdatamanagement met software om Cad-files te organiseren ten behoeve van de ontwerpafdeling. Begin jaren negentig werd onder de naam ’productdatamanagement‘ het doel uitgebreid tot het beheren van de productdefinitie ten behoeve van het hele bedrijf. Rond de eeuwwisseling kreeg het beessie weer een andere naam, Product Lifecycle Management, en werd de scope uitgebreid naar de hele levensduur van het product (van conceptie tot sloop) en van enkel het bedrijf tot de hele keten.

PLM heeft veel raakvlakken met ERP. Enterprise Resource Planning is ontstaan uit een huwelijk van productieplanning en boekhouding. Het richt zich op het sturen van goederenstromen en het beheren van geldstromen en resources. ERP bepaalt welk product wanneer door wie tegen welke kosten wordt gemaakt, maar veronderstelt dat het product is gedefinieerd en dat de resources het bijbehorende proces kennen. PLM daarentegen zorgt ervoor dat product en procesdefinities op de goede tijd op de juiste plaats beschikbaar zijn en dat de resources over de juiste kennis beschikken om het proces uit te voeren. Daarbij gaat het niet alleen om productie, maar ook om gebruik, onderhoud, hergebruik en verwijdering.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen