Plc’s kunnen meer dan je denkt

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Het zijn twee gescheiden werelden. Softwareontwikkelaars uit het high-end- en embedded-domein praten zelden met hun vakgenoten uit het plc-circuit. Dat is zonde, want plc’s zijn tegenwoordig zo veel meer dan de ouderwetse relaistechnologie. Sterker nog: het leeuwendeel van de meeste machines bestaat uit standaard componenten en kan uitstekend met plc’s worden ingevuld. Dat scheelt een hoop werk.

Hardcore softwareontwikkelaars doen plc’s meestal af als inferieure technologie. Leuk voor simpele machientjes, maar absoluut ontoereikend voor de complexe systemen waar zij aan werken. ‘Dat is zó jaren tachtig’, hoor je dan. Lang hadden ze wellicht ook een punt; plc’s werken in principe altijd cyclisch en die takttijd kon weleens roet in het eten gooien als je het uiterste uit je systeem wilde halen. Voor moderne plc’s is een cyclustijd van minder dan tien milliseconden heel normaal. Systemen die realtimegedrag vereisen, kunnen zelfs gebruikmaken van plc’s die in minder dan een milliseconde klaar zijn voor de volgende lus.

Bas Michielsen, salesmanager bij B&R Industrial Automation, weerlegt graag het beeld dat een plc ouderwetse technologie is. ‘Natuurlijk zijn het twee aparte werelden: plc’s aan de ene kant en high-end embedded software aan de andere. Maar ze komen steeds meer naar elkaar toe.’ Zijn eigen bedrijf overbrugt de kloof onder meer door het mogelijk te maken om code in bijvoorbeeld Java, C++ of Python uit te rollen op een plc-platform. ‘Dat geeft ontwikkelaars de vrijheid om twee paden te bewandelen. Een deel doen ze direct op de plc-omgeving en het andere deel bouwen ze in hun eigen geavanceerde ontwikkeltool.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.