Plc-datamanagement Eplan maakt registratie eenvoudiger

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een geoptimaliseerd plc-datamanagement in Eplan Platform 2.4 vereenvoudigt de dataregistratie en zorgt voor consistente gegevens tussen de elektrotechnische hardware-engineering en de plc-programmering. Communicatie-units kunnen nu als busaansluiting worden geëngineerd, dus zonder het afzonderlijk te benoemen en definiëren van alle netwerken voor één communicatie-unit. Bij het vastleggen van de fysieke topologie kiest de gebruiker eenvoudigweg een enkellijnig overzicht waarin vervolgens de volledige netwerkbekabeling kan worden gedefinieerd. Dan volgt de logische topologie, die de datastroom tussen eindapparaten en plc-aansluitingen gedetailleerd beschrijft en documenteert. Zo wordt de registratie en definitie van de besturingsstructuur in zijn geheel intuïtiever. Al tijdens de engineering van de communicatienetwerken kunnen de bijbehorende data voor de communicatieprotocollen snel en eenvoudig worden geregistreerd – en wel direct bij de aansluiting.

Intelligente sensoren en actuatoren, zoals intelligente aandrijvingen, besturingen, kleppen of smartsensoren, komen steeds vaker voor. Veel apparaten zijn voorzien van communicatie-units en kunnen direct met een plc-besturing communiceren. Complexe sensoren beschikken bijvoorbeeld over gestandaardiseerde interfaces voor de communicatie met hogere systemen via veldbussystemen of sensornetwerken. Via het nieuwe grafische busoverzicht in het Eplan Platform kunnen intelligente componenten snel in een communicatieoverzicht worden opgenomen en gedefinieerd. Het praktische voordeel is dat de componenten ook direct worden meegenomen in de busstructuur. Deze nieuwe mogelijkheid biedt nog een ander voordeel: andere componenten die geen plc zijn, kunnen op deze manier eveneens logisch worden beheerd. Het nieuwe grafische uitgangspunt van de plc/busstructuur in versie 2.4 maakt nu een eenvoudig beheer van deze sensoren met verschillende bussystemen mogelijk, aldus Eplan.

De grafisch ontwikkelde en gestructureerde busdata en in- en uitgangsdata van een plc alsmede functieteksten en symbolische adressen kunnen dan met de gangbare plc-programmeersystemen van de grote aanbieders bidirectioneel worden uitgewisseld. Zo zijn structuren en data in de plc-programmering vanaf nu identiek met die in de engineering. Om de bidirectionele uitwisseling uit te breiden, zijn ook partners als Mitsubishi Electric, ABB en 3S toegevoegd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen