Plannen voor nationale ai-strategie in de maak

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

NWO, TNO, VNO-NCW en enkele andere publieke en private instellingen pleiten voor een nationale ai-strategie om Nederland te laten meekomen op dit terrein. Volgens de initiatiefnemers van de Ained-samenwerking heeft Nederland een goede uitgangspositie, maar moet er actie ondernomen worden om bij te blijven, schrijven ze in een rapport. Dit willen ze verder uitwerken tot een strategisch actieplan, dat in het voorjaar gepresenteerd moet worden.

Volgens Ained verliest Nederland momentum op ai-terrein. Zo blijven de aantallen publicaties en financiering van onderzoek achter. Ook is er onvoldoende capaciteit om de sterk groeiende vraag naar ai-studenten op te vangen bij bedrijven en wetenschappelijke instellingen, en dreigt een braindrain. Succesvolle Nederlandse ai-bedrijven komen vaak in Amerikaanse handen, en binnen het mkb ontbreekt het aan kennis rond het onderwerp.

In het rapport worden mogelijke maatregelen beschreven voor overheden en bedrijven. Zo kan het gebrek aan talent worden ondervangen door te zorgen dat buitenlandse studenten na hun studie langer in Nederland mogen blijven. Daarnaast moet Nederland meer gaan samenwerken in bestaande ketens, werk maken van een nationaal ai-onderzoekscentrum van wereldklasse, nieuwe bedrijvigheid beter ondersteunen en al beschikbare data beter gaan gebruiken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.