Planeetrolspindels Bosch Rexroth bewegen snel grote massa’s

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De planeetrolspindel PLSA van Bosch Rexroth is een combinatie van een schroef met planeetdrijfwielen en rollende elementen. De spindels zijn ontwikkeld voor het omzetten van roterende bewegingen in lineaire bewegingen en omgekeerd. Een van de belangrijkste eigenschappen is het feit dat de rolspindels in staat zijn om relatief grote massa‘s snel en nauwkeurig te bewegen. Daarnaast zijn grote aandrijfkrachten op te bouwen.

De PLSA bestaat uit wormwieloverbrengingen met rollen voorzien van schroefdraad (de planeten) die zijn ondergebracht in een moer; de uiteinden zijn geplaatst in een stuurschijf met vertanding. Dit is zodanig uitgevoerd dat de planeetrollen synchroon aan de spindel roteren en de moer een lineaire beweging maakt. Het totaal biedt ontwerpers veel mogelijkheden om transport- en positioneertaken in applicaties met een aangedreven spindel op te lossen. Gecombineerd met een servomotor bieden de aandrijvingen zelfs de kracht van een hydraulische cilinder, aldus Bosch Rexroth.

Door het planetaire ontwerp zijn de loopeigenschappen goed en is het geluidsniveau beduidend lager dan bij kogelomloopspillen, stelt de fabrikant. Verder profiteert de gebruiker van een gelijkmatige loop, een lange levensduur, een compacte vormgeving, een hoge vermogensdichtheid en een laag smeermiddel verbruik.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen