Pixelgeheugen geeft eerste CMosis-beeldsensor snelle sluiter

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Op de conferentie Vision 2009 begin november in Stuttgart zal CMosis zijn eerste off-the-shelf hogeresolutie CMos-beeldsensor lanceren. Met 2,2 megapixel en een pixelgrootte van 5,5 bij 5,5 μm is de CMV2000 van de Antwerpse start-up bedoeld voor veeleisende machinevisiontoepassingen. De chip haalt een snelheid van 300 frames per seconde op volle resolutie. De zestien LVDS-uitgangen kunnen worden gemultiplext tot acht, vier of twee kanalen met een lagere framesnelheid.

Speciaal aan de CMV2000 is de pixelstructuur. ’We gebruiken een gepijplijnde global shutter‘, zegt Tim Baeyens, CMosis‘ directeur business development. ’Met een globale sluiter registreren alle pixels het beeld op hetzelfde moment. Dit in tegenstelling tot een rolling shutter waarbij de integratie lijn voor lijn gaat. Het voordeel van een global shutter ten opzichte van het rollende alternatief is dat je geen scheef beeld krijgt omdat de situatie is veranderd voordat alle lijnen zijn verwerkt. Nadeel is dat je een tijdje niet kunt opnemen omdat het systeem het vorige beeld nog aan het verwerken is. We hebben dit opgelost door iedere pixel te voorzien van een condensator. Die doet dienst als een klein analoog geheugen. Als het systeem de input uit deze condensatoren verwerkt, kunnen de pixels alweer aan de slag met het volgende beeld.‘

Samples van de CMV2000 zijn al verstrekt aan een aantal CMosis-klanten. Volledige productie staat gepland voor begin volgend jaar. In mei denkt het bedrijf een 4 megapixel-variant, de CMV4000, te kunnen laten zien.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.