Pittman lanceert borstelloze DC-motor met ijzerloze en groefloze stator

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Pittman Motors, een merk van Ametek Precision Motion Control, introduceert een nieuwe aanwinst binnen zijn assortiment aan DC-motoren met borstels en borstelloze motoren. De BI-05-serie borstelloze DC-motoren is ontworpen voor optimale prestaties en maximale accuratesse, gemaakt in een formaat dat geschikt is voor precisieapparatuur waarbij een compacte omvang van cruciaal belang is, omschrijft distributeur Rotero de componenten. Pittman milt vooral op medische toepassingen zoals in chirurgische en tandheelkundige instrumenten. Aangezien de trend binnen medische apparaten verschuift van het gebruik van pneumatische apparatuur in de richting van DC-motoren vereisen het platform, het ontwerp van de motor en de fabricage een hoog niveau van technologie om aan de eisen van deze toepassingen te voldoen.

Het motorontwerp met ijzerloze stator elimineert de magnetische cogging die doorgaans te vinden is in conventioneel gewikkelde borstelloze DC-motoren. De tanden van de stator zijn vervallen door het inkapselen in kunststof van de gehele statorwikkeling langs het binnenoppervlak van de behuizing. Dit resulteert in het ontbreken van restkoppel, lage inductie en een extreem snelle respons, stelt Rotero.

De BI-05-motor heeft een doorsnede van 12,7 mm en kan in onbelaste toestand snelheden aan tot 60 duizend toeren. De miniatuurmotor is geschikt voor een continu koppel van maximaal 0,0064 Nm. De algemene motorconstructie bestaat uit een combinatie van verschillende soorten rvs, de vierpolige rotor wordt gebouwd met energierijke neodymium magneten. Voor de feedback van de stand van de rotor zorgen drie halsensoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen