Pilz updatet berekeningssoftware voor veiligheidsverificatie

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Pilz heeft versie 1.5.1 uitgebracht van zijn Pascal-calculatiesoftware voor de verificatie van functionele veiligheid in machines en installaties. De tool vereenvoudigt de berekening van het haalbare veiligheidsniveau op systematische wijze met inachtneming van de nieuwe normen, zonder dat de mathematiek onder die normen hoeft te worden bestudeerd. In de nieuwe versie heeft Pilz de geïntegreerde apparaatbibliotheken met de kerngegevens van zijn producten aangepakt en onder meer het gebruik van componenten, het gegevensformaat en de im- en exportmogelijkheden verbeterd.

Safety Calculator Pascal berekent het bereikbare PL (Performance Level) en Sil (Safety Integrity Level) van veiligheidsfuncties in machines en installaties, afhankelijk van de gebruikte componenten. Het resultaat toetst het aan het vereiste PL of Sil conform EN Iso 13849-1 respectievelijk EN/IEC 62061, waarna het de eventueel vereiste handelwijze aangeeft. Door de grafische representatie van de resultaten ziet de gebruiker eenvoudig op welke plaatsen en met welke componenten het vereiste veiligheidsniveau is te halen.

Versie 1.5.1 ondersteunt onder meer de import van bibliotheken in het Sistema-formaat. De aanpassing van de interne gegevensstructuur maakt opsplitsing van een component in verschillende bibliotheekgegevens overbodig, omdat meerdere datasets voor verschillende gebruikswijzen zijn vast te leggen. Elke component kan nu ook versieafhankelijke datasets bevatten, zodat componenten zijn te registreren die buiten hun levenscyclus wisselende prestatiegegevens hebben. Verder laat de nieuwe versie toe een algemene uitsluiting van fouten vast te leggen voor componenten die voor documentatiedoeleinden in de veiligheidsfuncties geen bijdrage leveren aan de calculatie. De bibliotheken zijn bovendien automatisch online te actualiseren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen