Pilz helpt BMW met veilige cobots

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Op het gebied van de veiligheid in de samenwerking met assistentierobots werkt BMW met Pilz samen. Het automatiseringsbedrijf voert zowel de conformiteitsbeoordeling uit als de definitieve ce-markering. Hiermee garandeert Pilz de veilige mens-robotsamenwerking op de verschillende productielocaties van BMW.

Algemene werkplaatsen vormen een bijzondere uitdaging voor de veiligheid, vooral daar waar mens en robot zonder scheidende veiligheidsvoorzieningen samenwerken. In Europa en in de VS vertrouwt BMW daarom op de knowhow van Pilz. Het bedrijf voert op verschillende productielocaties van BMW in Duitsland, Engeland en de VS conformiteitsbeoordelingsprocedures uit volgens de voorschriften van de wetgever: van de risicobeoordeling via het veiligheidsconcept en de validatie tot en met de ce-markering van de verschillende toepassingen.

Als gevolmachtigde ondertekent Pilz de definitieve conformiteitsverklaring en is er verantwoordelijk voor dat elke toepassing voldoet aan de eisen van de desbetreffende markt. BMW gebruikt in zijn productie flexibele geautomatiseerde assistentiesystemen. Hierbij werken medewerkers en robots schouder aan schouder samen en wel volledig zonder beschermende veiligheidsvoorzieningen. Daarbij kan en mag het wel eens tot een botsing komen tussen mens en machine, maar de robots mogen geen gevaar vormen voor de mens. De experts van Pilz bepalen met behulp van een veilige en betrouwbare meetprocedure of de mogelijke botsingen veiligheidstechnisch onschadelijk zijn. Pilz zet daarvoor bij BMW en ook bij andere klanten botsingsmeetapparatuur in van eigen ontwerp en uitvoering.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.