Piëzo-elektrisch effect heeft broertje

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Mesa+ hebben een flexo-elektrisch materiaal ontwikkeld: een materiaal dat vervormt als er een elektrische spanning op wordt gezet of stroom opwekt als het mechanische wordt gevormd. Deze eigenschappen doen natuurlijk denken aan piëzo-elektriciteit, maar het onderliggende effect is echt een andere. Dat blijkt onder meer uit het feit dat het flexo-elektrisch effect toeneemt in dunnere lagen. Bij piëzo-elektrische materialen neemt het effect juist af.

Al in de jaren zestig beredeneerden natuurkundigen dat niet-piëzo-elektrische materialen piëzo-elektrische eigenschappen kunnen aannemen, maar alleen op nanoschaal. Het ontbrak toen echter aan de juiste fabricagemethodes om dat in de praktijk aan te tonen. Met de gepulste-laserdepositietechniek ontwikkeld binnen Mesa+ lukt het wel. Daarmee kunnen nanolagen zeer nauwkeurig op elkaar worden gelegd, in dit geval tot zeventig nanometer dik. Dat is dun genoeg om een aanzienlijk flexo-elektrisch effect te realiseren.

Potentiële toepassingen zijn energiezuinige trillingssensoren of sensoren die individuele moleculen kunnen detecteren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.