Picanol versterkt mechatronicapijler

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Psicontrol Mechatronics krijgt een stevige impuls van moederbedrijf Picanol. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers kondigde de Ieperse machinebouwer aan te investeren in zijn mechatronica-activiteiten om deze verder uit te bouwen. Zo wil het bedrijf minder gevoelig worden voor de cycli in de markt voor weefgetouwen, op dit moment de hoofdmoot van zijn business. Psicontrol gaat door op de ingeslagen weg om nieuwe activiteiten te ontwikkelen en geĆÆntegreerde technologische oplossingen aan te bieden aan klanten in diverse sectoren. Eventuele overnames of allianties sluiten de Ieperlingen daarbij niet uit.

De versterking van de mechatronicapijler is onderdeel van het hervormingstraject dat topman Chris Dewulf drie jaar geleden inzette. Het bouwen van weefgetouwen is traditioneel de belangrijkste activiteit van de Picanol Group: op dit moment zorgt die tak voor zoā€˜n driekwart van de omzet. De weefmachinemarkt is echter sterk cyclisch en biedt bovendien nog maar weinig groeikansen. Daarom gooide Dewulf het roer om. De topman verbouwt de onderneming tot een technologiebedrijf dat meer doet dan alleen textielapparatuur.

In 2007 draaide Picanol 6,52 miljoen euro winst. Dat is 17 procent meer dan de 5,57 miljoen van een jaar eerder. In lijn met de eerder gegeven prognose realiseerde de machinebouwer een omzet van 413,04 miljoen euro, tegenover 410,26 miljoen in 2006. Het bedrijf schrijft deze minieme groei toe aan een stagnerende vraag in China door overheidsmaatregelen om de economische groei te temperen. ā€™We hadden verwacht dat al te voelen in de eerste jaarhelft, maar uiteindelijk was die nog goed. In de tweede jaarhelft hebben we duidelijk een klap gekregenā€˜, zei Dewulf bij de presentatie van de cijfers. ā€™De invoering van hogere belastingen op geĆÆmporteerde textielmachines en op geĆ«xporteerde textielproducten, en een aantal kredietmaatregelen wegen op de vraag.ā€˜

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.