Philips noteert stevige winst, voorzichtig over 2014

Paul van Gerven
28 januari 2014

Philips sloot 2013 af met een netto kwartaalwinst van 412 miljoen euro, tegen een klein verlies een jaar eerder. De omzet steeg jaar op jaar een procent naar 6,8 miljard. ‘Het vierde kwartaal van 2013 was opnieuw een goed kwartaal voor Philips, dit ondanks de lastige economische situatie en valutaire tegenwind’, zegt CEO Frans van Houten.

In laatste drie maanden behaalden zowel Lighting als Consumer Lifestyle een vergelijkbare omzetgroei van acht procent. Healthcare bleef enigszins achter met een vergelijkbare omzettoename van vier procent, terwijl de orderontvangst met een procent daalde als gevolg van zwakke markten in de VS en Europa.

Over het hele jaar boekte Philips een nettowinst van 1,17 miljard euro. In 2012 stond er dertig miljoen euro in het rood in de boeken, vooral door een megaboete van de Europese Commissie vanwege kartelafspraken over de beeldbuis. De vergelijkbare omzet over het hele jaar steeg met een procent naar 23,3 miljard euro, of drie procent gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten.

Met deze resultaten voldoet het concern aan de financiële doelstellingen die het zich in 2011 stelde, dit mede dankzij een brutobesparing op de overheadkosten van een miljard euro en efficiencyverbeteringen aan het voorraadbeheer.

Kijkend naar 2014 blijft Philips voorzichtig in verband met aanhoudende onzekerheden op macro-economisch terrein, koerseffecten en een geringere orderontvangst in het vierde kwartaal van 2013. ‘We verwachten dan ook dat 2014 een bescheiden stap zal zijn naar onze doelstellingen voor 2016, ook gezien de herstructurering voor het realiseren van de nieuwe productiviteitsdoelstellingen en investeringen in extra groei-initiatieven’, aldus Van Houten.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!