Philips loopt achter op eigen doelstellingen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Philips heeft een lastig jaar achter de rug. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers zei topman Frans van Houten op achterstand te zijn geraakt in het bereiken van de financiële doelstellingen die het Accelerate!-programma voor 2016 heeft geformuleerd. De omzetgroei (doelstelling vier tot zes procent) en het bedrijfsresultaat (doelstelling elf tot twaalf procent) liggen nu ongeveer een procentpunt lager dan geambieerd.

Ook al lijkt het er dus op dat Van Houten zijn doelstellingen voor 2016 niet gaat halen, hij ziet er geen aanleiding in om op te stappen of van koers te veranderen. ‘Ik heb altijd gezegd dat de hervorming van ons bedrijf een marathon is en geen sprint. We zijn nog niet klaar.’ Hij verwacht verbetering in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de wereldeconomie.

Het afsluitende kwartaal weerspiegelde volgens de ceo het moeilijke jaar. Over de hele linie kampte het concern met teruglopende omzet in China en Rusland. Bij Healthcare, waar de omzet op vergelijkbare basis drie procent daalde, speelde de stillegging van een fabriek in Cleveland nog altijd parten. De locatie is inmiddels weer operationeel, maar zal in 2015 nog niet optimaal presteren. Ook de omzet van Lighting daalde jaar op jaar met drie procent, maar die van Consumer Lifestyle groeide zes procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.