Philips exclusief distributeur van katheterisatierobot

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips gaat exclusief de systemen leveren van het Amerikaanse Corindus waarmee chirurgen hartkatheters robotgestuurd kunnen inbrengen vanachter een console. Dat moet het comfort en de veiligheid van de chirurg ten goede komen. De apparatuur moet gekoppeld worden aan röntgensystemen om de ingreep te volgen, het ligt voor de hand dat Philips hier zo veel mogelijk zijn eigen apparatuur bij levert.

Philips startte vorig jaar al een alliantie met Corindus voor de integratie van zijn röntgenfluoroscopiesystemen en hun Corpath 200. Het nam toen ook een minderheidsbelang in het bedrijf uit Natick, Massachusetts. De Corpath is bedoeld voor het plaatsen van stents of ballonnetjes in de kransslagader. Normaal stuurt een chirurg hiervoor handmatig een katheter via een slagader in het arm of been naar het hart. Daarbij wordt hij blootgesteld aan röntgenstraling, wat op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien leidt het zware loden schort gecombineerd met de werkhouding vaak tot ergonomische klachten. Met het Corindus-systeem zit de chirurg achter een console met beeldschermen en knoppen, afgeschermd van de röntgenstraling. Een robot bij de patiënt vertaalt de commando‘s naar de nodige bewegingen.

Het Corpath 200-systeem kreeg in juli goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor gebruik. De distributieovereenkomst geldt dan ook voor de Verenigde Staten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.