Philips beschuldigd van corruptie in Polen (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Drie oud-Philips-medewerkers moeten zich binnenkort voor de Poolse rechter verantwoorden. Zij worden ervan verdacht in het Oost-Europese land steekpenningen te hebben betaald aan ziekenhuisdirecteuren, in ruil voor de aanschaf van Philips-apparatuur. Volgens onderzoeksmateriaal in handen van de NOS en het Financieele Dagblad betreft het ge√Įnstitutionaliseerde praktijken, waar Philips een speciaal fonds voor in stand hield. Het zou gaan om miljoenen euro‚Äės.

Philips heeft nog niet in het openbaar gereageerd, maar zou onder druk van de Amerikaanse autoriteiten de bewuste medewerkers reeds hebben ontslagen en een intern onderzoek hebben ingesteld. Het concern heeft een beursnotering in de VS en kan daarom door dat land worden beboet wegens wanpraktijken. Siemens betaalde enkele jaren terug honderden miljoenen euro‚Äės nadat corruptieschandalen in Zuid-Amerika aan het licht waren gekomen.

Update: De omvang van de zaak is groter dan aanvankelijk gemeld. De Poolse justitie meldt dat 23 personen zullen worden aangeklaagd voor 91 strafbare feiten. Ook wordt de rol van de Hamburgse Philips-vestiging, die in de tijd dat de zaak speelde de activiteiten in Polen aanstuurde, onder de loep genomen. Dat de omkooppraktijken ook in andere Oost-Europese landen speelde sluit Philips zelf niet uit. Indien nodig zal het concern zijn eigen onderzoek uitbreiden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.