Philips Applied Technologies trekt mechatronica-R&D terug uit VS

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Philips Applied Technologies is gestopt met zijn onderzoek- en ontwikkelactiviteiten in de Verenigde Staten. Een team van acht ingenieurs ontwikkelde in Pittsburg onder meer magnetische-levitatiesystemen voor chipmachines en ultrasoontechnologie voor medische toepassingen. De beslissing heeft geen invloed op Apptechs verkoopkantoren in Andover en San Jose.

Philips Applied Technologies hief zijn Amerikaanse R&D-activiteiten feitelijk al in december 2007 op, maar bracht daarover niets naar buiten. De Philips-dochter wijst erop dat er feitelijk niets is veranderd, omdat de research is overgebracht naar Eindhoven en de Amerikaanse markt op het gebied van R&D nu vanuit de thuisbasis wordt bediend.

Philips startte de mechatronicaresearchgroep in Pittsburg vier jaar geleden als twaalfkoppig team. ’Het ging om mechatronica voor een specifieke klant waarvoor we ook Amerikaanse subsidies kregen‘, zegt Cees van Uijen, directeur van Philips Applied Technologies in Eindhoven. Het bestaan van de researchgroep werd anderhalf jaar geleden op een hoger niveau binnen Philips weer ter discussie gesteld. ’Het idee was dat het niet verstandig is om zoveel R&D-sites te beginnen.‘ Verhuizen naar Cleveland was een optie, daar heeft Philips Medical een researchcentrum voor ultrageluid, maar volgens Van Uijen waren er geen medewerkers geïnteresseerd om mee te verhuizen. ’We hebben toen besloten om dan maar langzaam te krimpen en ons intussen te beraden.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.