Phenom-World herenigd met moeder Fei
Thermo Fisher Scientific heeft Phenom-World ingelijfd. De Eindhovense ontwikkelaar van desktop elektronenmicroscopen wordt daarmee herenigd met moederbedrijf Fei, dat sinds 2016 onder de vlag van Thermo Fisher opereert. De (financiële) details van de deal zijn niet bekendgemaakt.
Phenom-World liet de afgelopen jaren een mooie groei zien. En dat in een marktsegment waar Thermo Fisher graag wil uitbreiden: desktop scanning-elektronenmicroscopen, inclusief beeldverwerkings- en analysesoftware, voor research en industriële toepassingen. Met de steun van een sterke naam als Thermo Fisher hoeft Phenom-World zich geen zorgen meer te maken over branding. De Eindhovense firma krijgt via het uitgebreide netwerk van de Amerikaanse eigenaar makkelijker toegang tot nieuwe en grotere klanten.

Phenom-World wordt net als Fei onderdeel van de divisie Analytical Instruments. In hoeverre de twee partijen zullen gaan samenwerken, is nog onduidelijk. Een match ligt wellicht voor de hand, maar Phenom-World splitste zich in 2009 niet voor niets af. Fei investeerde veel in de initiële marketing van de desktopoplossing. Zijn hele dna ademt echter high-end. Niet alleen in ontwikkeling en marketing, maar ook in sales. Daardoor kwam de verkoop slecht van de grond. Ook niet toen Fei een businessmodel probeerde waarmee het geld probeerde te verdienen via servicecontracten. Voor zo’n relatief goedkoop apparaat zaten klanten niet te wachten op een duur onderhoudscontract.
Fei koos ervoor om afscheid te nemen van de business, maar het bedrijf vond het zonde om de activiteiten te laten overlijden. Ontwikkelpartners NTS en Sioux waren bereid te investeren. Beide bedrijven namen een belang van ongeveer veertig procent in de spin-off. Fei hield nog zo’n twintig procent aandeel in Phenom-World. Er kwam een aparte salesorganisatie die helemaal losstond van Fei en het begon als vanzelf te groeien.
Onder de paraplu van Fei gingen de ontwikkelaars altijd voor het beste van het beste. De Titan van Fei is nooit goed genoeg, niet voor Fei zelf en niet voor zijn klanten. Phenom-World bewandelt een ander pad; die van kostenreductie. Dat betekent niet dat de systemen slecht zijn, maar wel dat ze beperkt zijn in wat ze kunnen. Goed is goed genoeg. Snel resultaat zonder omhaal, dat is het devies op de ontwikkelafdeling van Phenom-World. Hierdoor kost het desktopsysteem vijf keer minder dan een instapmodel van Fei.
Neem de samplehouder. Net als Fei heeft Phenom-World gespecialiseerde houders die kunnen kantelen en draaien. Ze voldoen volledig aan de wensen van de gebruikers, maar zijn niet te vergelijken met de supercomplexe stages die Frencken voor Fei maakt. Hetzelfde geldt voor het positioneermechanisme van de stage onder de elektronenbundel. Phenom-World lost dat op met kogelomloopspindels en stappenmotoren. Geen extreem precieze encoders en snelheidsregelingen zoals bij Fei want een bewegingsnauwkeurigheid van een paar micron is goed genoeg. De rest kun je met een verplaatsing van de elektronenbundel compenseren.
Om de kosten nog verder te drukken, maakt Phenom-World veel gebruik van zijn toelevernetwerk. ‘We besteden meer uit dan ASML’, stelde ceo Emile Asselbergs in een eerder gesprek met Mechatronica&Machinebouw. Uiteraard veel bij NTS en Sioux. ‘Een partner als NTS heeft verstand van elektronenmicroscopen en heeft aan een half woord genoeg.’ NTS is ook verantwoordelijk voor de productie. ‘We hebben een paar heel slimme softwaremensen in dienst maar de echte codering – zeker geen triviaal werk – doet Sioux.’