Personeelstekort in techniek loopt terug

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In betrekkelijk korte tijd is het perspectief van technisch opgeleiden op de arbeidsmarkt verslechterd. Waar twee jaar geleden nog werd gevreesd voor grote tekorten, noemt het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) de kansen van net afgestudeerde bèta’s op een passende baan niet meer dan ‘redelijk’ voor hbo’ers en wo’ers. Dat is overigens nog altijd beter dan de kansen die werkzoekenden gemiddeld hebben in Nederland; voor hen is het perspectief ‘matig’.

Het ROA verklaart de omslag in de eerste plaats door de aanhoudende economische malaise, die zeker in een conjunctuurgevoelige sector als de techniek hard doorwerkt. Ook blijken ouderen langer door te werken en neemt de instroom van afgestudeerden toe.

Er zijn overigens grote verschillen tussen disciplines. Naar werktuigbouwkundigen en academische elektrotechnici blijft bijvoorbeeld grote vraag bestaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.