Pdeng-opleiding omgedoopt tot Engd

Alexander Pil
15 juni 2022

Vanaf 1 september maakt de academische titel Professional Doctorate in Engineering (Pdeng) plaats voor een andere naam. Om verwarring te voorkomen met de nieuwe Professional Doctorate (PD)-trajecten op hbo’s wordt de Pdeng-titel gelijkgetrokken met de Engelse tegenhanger van programma. Op diploma’s komt vanaf dit najaar daarom Engineering Doctorate, of Engd, te staan. De inhoud van het programma blijft onveranderd.

‘Onze Pdeng-graad was echt iets Nederlands. Met de naamswijziging sluiten we meer aan bij de internationale praktijk’, zegt Paul Koenraad van de 4TU.School for Technological Design van het Stan Ackermans Instituut.

Pdeng-programma’s zijn tweejarige voltijdopleidingen die je kunt volgen na je master aan de universiteit. Ze bestaan in Nederland al 35 jaar en worden aangeboden binnen de 4TU.School for Technological Design van het Stan Ackermans Instituut. De vier technische universiteiten in Delft, Twente, Wageningen en Eindhoven verzorgen de Pdeng-programma’s via hun 4TU-samenwerking. De opleidingen vallen, net als de PhD-studies, onder de zogenaamde derde cyclus van het hoger onderwijs.

De naamsverandering van de graad naar EngD komt voort uit de wens van andere hogeronderwijsinstellingen om ook derdegraads opleidingen aan te bieden. ‘De hogescholen zullen binnenkort starten met het aanbieden van opleidingen van de derde cyclus, hoogstwaarschijnlijk een driejarige opleiding met de graad Professional Doctorate. Op dit moment bieden we nog een Professional Doctorate in Engineering aan. Om het onderscheid duidelijk te maken, we hebben in overleg met de universiteit besloten om onze opleiding te veranderen in ‘Engineering Doctorate’’, zegt Paul Koenraad, directeur van de 4TU.School for Technological Design. ‘Bijkomend voordeel van deze naamswijziging is dat we meer in lijn zijn met de internationale traditie en benaming. Internationaal staat de Engineering Doctorate voor een academische niveau 3-graad. Onze Pdeng-graad was echt iets Nederlands. Zo sluiten we meer aan bij de internationale praktijk.’