Parkshuttle eerste onbemande bus op openbare weg

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2018 rijdt de Parkshuttle in Capelle aan den IJssel autonoom over de openbare weg tussen het andere verkeer. Daarmee hebben de Utrechtse ontwikkelaar 2getthere en de gemeente Capelle een wereldprimeur: dit is het eerste systeem op de openbare weg waarbij geen safety driver of steward in het voertuig aanwezig zal zijn. In 1999 was de onbemande shuttle op Rivium Businesspark ook al het eerste zelfrijdende systeem in Nederland.

In november besloot de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) al om de concessie van vervoersmaatschappij Connexxion te verlengen tot eind 2018. De gemeente Capelle sprak toen samen met 2getthere de ambitie uit om het huidige systeem te vernieuwen, de Parkshuttle over de openbare weg te laten rijden en de route uit te breiden. Dankzij een investering van 4,25 miljoen euro van de Verkeersonderneming wordt deze ambitie nu werkelijkheid.

De route van de Parkshuttle wordt doorgetrokken naar de voet van de Van Brienenoordbrug en moet daar een aansluiting krijgen op de waterbus. ‘Deze verlenging maakt ook deel uit van het regionaal investeringsprogramma van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag’, zegt de Capelse verkeerswethouder Dick van Sluis. ‘Voor de MRDH is het de eerste belangrijke stap om toonaangevend te zijn op gebied van zelfrijdend vervoer. Naast de verlenging van de route gaan we op het Rivium ook elektrische deelfietsen aanbieden en laten alle vervoersvormen als auto, fiets, waterbus, Parkshuttle en metro goed op elkaar aansluiten.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.