Pannenkoekmotor Printed Motor Works bespaart ruimte

Alexander
Leestijd: 2 minuten

De serie platte motoren van Printed Motor Works is aangevuld met de GSR-lijn. Deze zogenaamde pancake-motoren zijn feitelijk DC-motoren waarvan het schijfanker is opgebouwd uit een printplaat en permanente magneten. Bijzonder is dat de motor volledig is ingesloten in een vlak profiel dat bij de GSR-lijn nog platter is door toepassing van moderne productietechnieken en een intelligent ontwerp. Bovendien is de nieuwe lijn door de verschillende maatregelen veel goedkoper terwijl de voordelen van een pancake-motor behouden zijn gebleven, aldus de fabrikant. Printed Motor Works ontwikkelde de GSR-familie voor uiteenlopende toepassingen, variërend van pompen en ventilatoraandrijvingen tot hoogdynamische robottoepassingen en medische apparatuur.

In vergelijking met conventionele motoren met een ijzeren kern zijn pancake-motoren aanzienlijk kleiner en dunner. Door het dunne anker heeft de gebruiker te maken met een relatief lage massatraagheid en bijzonder hoge koppelverhoudingen wat resulteert in hoge versnellingen. Kenmerkend voor de motoren is verder het feit dat ze – door het ontbreken van ijzer in het anker – geen koppelrimpel vertonen. Met de platte motoren is dan ook bij iedere snelheid een zeer gelijkmatige rotatie te realiseren zonder rimpeleffect.

De GSR-serie omvat drie uitvoeringen: de GSR-9F (diameter: 120 mm), de GSR-12N (120 mm) en de GSR-16FD-LR (215 mm). De eerste uitvoering levert een maximaal draaimoment van 130 Ncm, een continu draaimoment van 13 Ncm en een continu vermogen van 41 W. Het toerental varieert hierbij van 1 tot 6000 draaiingen per minuut. De GSR-12 N haalt hetzelfde toerental maar met een maximaal draaimoment van 1200 Ncm, een continu draaimoment van 120 Ncm en een continu vermogen van 224 W.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen