‘Pandemie stuwt verkoop servicerobots omhoog’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De verkoop van professionele servicerobots is met 32 procent gestegen tot 11,2 miljard dollar wereldwijd (2018-2019). De coronapandemie zal de markt verder stimuleren. De grote vraag naar robots voor desinfectie, logistiek in fabrieken en magazijnen, en thuisbezorging zijn voorbeelden van deze trend. Dat staat in het rapport World Robotics 2020, gepresenteerd door de International Federation of Robotics (IFR).

Gerekend naar waarde is de verkoop van medische robotica goed voor 47 procent van de totale omzet van professionele servicerobot in 2019. Deze werd voornamelijk gedreven door robotchirurgie, de duurste soort in het segment. De omzet bereikte een nieuw record van 5,3 miljard dollar – een stijging van 28 procent. Tegen 2022 kan de verkoop van medische robotica meer dan verdubbelen tot 11,3 miljard dollar. Ongeveer 90 procent van de medische robots is afkomstig van Amerikaanse en Europese leveranciers.

Logistiek

De marktwaarde van verkochte of verhuurde logistieke robots steeg met 110 procent tot 1,9 miljard dollar. Vrijwel alle systemen waren bedoeld voor indoor gebruik. Waar autonome mobiele robots (amr’s) aanvankelijk alleen in magazijnen werden gebruikt, maken ze met de digitalisering van de productie ook steeds vaker deel uit van slimme fabrieken. Daarom lijkt een aanhoudende sterke omzetgroei van 40 procent of meer per jaar mogelijk.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.