Pandemie katalysator voor augmented reality bij ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie openden een deur voor ASML die voorheen stevig gesloten was: het gebruik van augmented reality om op afstand complexe problemen bij de fabrieken van klanten op te lossen. Nu ziet het bedrijf nog veel meer mogelijkheden om te profiteren van de opkomende technologie in de hele organisatie.

Ongeveer drie maanden geleden kwam een ASML-team in de problemen toen het een euv-scanner installeerde in een Taiwanese fabriek. Er was een drukprobleem dat ze niet kregen opgelost. Normaal gesproken betekent dit dat er in allerijl een expert wordt gevlogen. Door de quarantainemaatregelen vanwege het coronavirus zou het nu weken kosten voordat hij aan het werk kon, wat de productieplanning van de klant ernstig in gevaar zou brengen. Een lokale ingenieur zette een haastig bestelde Microsoft Hololens 2 mixed-reality smartglass op (zie kader), zodat de expert in San Diego een beeld kon krijgen van wat de ingenieur zag en hem door de juiste stappen kon leiden.

Zo eenvoudig was het natuurlijk niet. ASML was al wel een tijdje aan het experimenteren met virtual- en augmented reality-technologie, maar was er nog niet klaar voor om zo’n operatie op afstand uit te voeren. Waarom niet? Het idee was meer dan eens besproken, maar er werd geen tijd in geïnvesteerd omdat klanten het toch nooit zouden toestaan. Een camera meenemen naar het hart van een chipfabriek? Ondenkbaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.