Paarden, pinguïns en Point-One

Egbert Stremmelaar is voorzitter van de Federatie Aandrijven en Automatiseren (Feda) en BU-Director bij Eriks Aandrijftechniek bv

Leestijd: 4 minuten

Het vormen van netwerken (ecosystemen) rondom innovatie blijft een bron van grote zorg. Zo ook bij Point-One: dat heeft een goede structuur, maar de aangeboren kenmerken van deelnemende groepen bedrijven vormen een knelpunt. In kleine bedrijven staat het korte-termijnresultaat voorop. Bij de groten spelen zaken als bescherming van IP. De kloof daartussen moeten we oplossen, anders werkt het innovatieve ecosysteem niet. Laat me een aantal pijnpunten aanstippen. Ik wil er de bewustwording van partners in netwerken mee bevorderen.

Nederland innovatieland is de slogan van het kabinet om de crisis te bezweren. Hiervoor is zelfs een innovatiebudget beschikbaar. Deelnemers denken echter nog te veel what is in it for me en kijken daarbij vooral naar de korte termijn. Met name (MKB-)bedrijven zonder eigen R&D of engineering laten het massaal afweten. Er moet immers brood op de plank komen. Een horizon van drie maanden is voor hen al lange termijn. De beoogde ontwikkelingen en doelen hebben echter een looptijd van een tot vier jaar. Als hier geen oplossing voor komt dan haken vooral kleine(re) bedrijven massaal af. En juist waar dan de meeste slagkracht vandaan zou kunnen komen door de hoge mate van flexibiliteit, zal die groep bedrijven de grote afwezige blijken. De inhoud van Nederland Innovatieland blijft dan vooral een speelveld van enkele grote bedrijven.

Is eenmaal bedacht om een entiteit op te richten om innovaties te stimuleren, dan wordt daar een veelheid aan instituten bij betrokken. Die hebben een achterban en verwachten voor die achterban een stuk van de koek te krijgen. Ons poldermodel zit hier in de weg. Voordat de instituten op één lijn zitten, is de animo van de bedrijven sterk verminderd. Kleine deelnemers verwachte een snelle voortgang en bij het ontbreken daarvan zullen zij terecht een dergelijk initiatief in de loop der tijd minder ondersteunen en het tot een besluiteloos vehikel omdopen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen