Overzicht tweede kwartaal: ASML, NXP, Philips, Signify en anderen

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Beursgenoteerde Nederlandse hightechbedrijven rapporteerden gemengde resultaten in het tweede kwartaal. Klanten van Besi en NXP zin voorzichtig, uit vrees voor handelsgeschillen. Signify kampt ook met tegenwind, hoewel het dit jaar nog steeds een omzetgroei verwacht. Voor ASML is omzetgroei de norm geworden, maar dit jaar komt het allemaal neer op het laatste kwartaal. Philips doet het goed, maar ASM International is de uitblinker.

ASMI-verkoop naar recordniveau##

Exclusief een patentregeling van 103 miljoen euro steeg de omzet van ASM International tot 260 miljoen euro, een kwart meer dan vorig jaar en een nieuw record. Met 270 miljoen euro was de orderintake ook sterk, waaruit blijkt dat het bedrijf nog steeds de huidige cold spell op de markt voor chipapparatuur tart.

ASML werkt aan een zwakke start van het jaar##

Halverwege het jaar ligt de omzet van ASML meer dan 200 miljoen euro achter op de resultaten in 2018. Ceo Peter Wennink blijft 2019 echter beschouwen als ‘een groei-jaar’, ondanks een aanhoudende adempauze in de geheugenchipmarkt. Het herstel is al begonnen: na de daling van het vierde kwartaal naar het eerste kwartaal, steeg de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent tot 2,6 miljard euro. ASML voorspelt verdere groei tot 3 miljard euro in Q3, waarna de Veldhovenaren weer in de pas lopen met 2018. Nu logic-klanten zwaar investeren in de 7 nm ramp-up, is Wennink ervan overtuigd dat het vierde kwartaal van 2019 een succes zal maken

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.