Overzicht tweede kwartaal: ASML, NXP, Philips, Signify en anderen

Paul van Gerven
30 juli 2019

Beursgenoteerde Nederlandse hightechbedrijven rapporteerden gemengde resultaten in het tweede kwartaal. Klanten van Besi en NXP zin voorzichtig, uit vrees voor handelsgeschillen. Signify kampt ook met tegenwind, hoewel het dit jaar nog steeds een omzetgroei verwacht. Voor ASML is omzetgroei de norm geworden, maar dit jaar komt het allemaal neer op het laatste kwartaal. Philips doet het goed, maar ASM International is de uitblinker.

ASMI-verkoop naar recordniveau##

Exclusief een patentregeling van 103 miljoen euro steeg de omzet van ASM International tot 260 miljoen euro, een kwart meer dan vorig jaar en een nieuw record. Met 270 miljoen euro was de orderintake ook sterk, waaruit blijkt dat het bedrijf nog steeds de huidige cold spell op de markt voor chipapparatuur tart.

ASML werkt aan een zwakke start van het jaar##

Halverwege het jaar ligt de omzet van ASML meer dan 200 miljoen euro achter op de resultaten in 2018. Ceo Peter Wennink blijft 2019 echter beschouwen als ‘een groei-jaar’, ondanks een aanhoudende adempauze in de geheugenchipmarkt. Het herstel is al begonnen: na de daling van het vierde kwartaal naar het eerste kwartaal, steeg de omzet in het tweede kwartaal met 15 procent tot 2,6 miljard euro. ASML voorspelt verdere groei tot 3 miljard euro in Q3, waarna de Veldhovenaren weer in de pas lopen met 2018. Nu logic-klanten zwaar investeren in de 7 nm ramp-up, is Wennink ervan overtuigd dat het vierde kwartaal van 2019 een succes zal maken

Besi in schademodus##

BE Semiconductor Industries heeft hard te lijden gehad van ‘een ongunstige industrieomgeving en voorzichtigheid van klanten in het licht van wereldwijde spanningen’, schrijft het bedrijf in een verklaring. De omzet in het tweede kwartaal van 92,7 miljoen euro betekent een daling van 42,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Door zorgvuldig kostenbeheer slaagde Besi erin de schade te beperken, aldus topman Richard Blickman. ‘We hebben een aantrekkelijk rendement op de omzet en het eigen vermogen kunnen realiseren in deze uitdagende markt voor assemblageapparatuur door middel van Besi’s flexibele productiemodel, prijsdiscipline en tijdige uitvoering of initiatieven voor personeelsbezetting en kostenreductie’, aldus Blickman.

NXP wacht op betere tijden ##

NXP wordt nog steeds beïnvloed door wereldwijde economische tegenwind. ’s Werelds grootste leverancier van automotivechips zag zijn omzet in het tweede kwartaal met 3 procent dalen naar 2,2 miljard dollar. ‘Vooruitkijkend blijven we optimistisch dat onze productportfolio voldoet aan de langetermijnvereisten van onze klanten, terwijl op korte termijn de wereldwijde vraag over het algemeen niet is verbeterd’, aldus ceo Richard Clemmer.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Cocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Philips boekt sterke resultaten##

Ondanks ongunstige wisselkoers- en tariefinvloeden slaagde Philips erin om de omzet met 6 procent op jaarbasis te laten groeien tot 4,7 miljard euro. De vergelijkbare orderintake was ook sterk en groeide met 8 procent, hoewel de Connected Care-bedrijven een daling van zo’n vijf procent zagen. ‘Ik ben blij met de omzetgroei van 6 procent in het tweede kwartaal, waaraan alle bedrijven hebben bijgedragen’, aldus ceo Frans van Houten. Philips handhaaft zijn algemene omzetgroeidoelstelling van gemiddeld 4-6 procent per jaar voor de periode 2017-2020.

Bij Signify sputtert de winstmotor##

Signify had het moeilijk omdat zelfs zijn ‘profit engines‘ (led, professionele en slimme verlichting) een omzetdaling van 2,3 procent lieten zien in het tweede kwartaal. Inclusief de ‘cash engine’ (traditionele lampen) daalde de omzet met 6,1 procent. Het bedrijf slaagde er echter in om de winstgevendheid te verbeteren door kosten te besparen en verwacht, net als ASML, een betere tweede helft van het jaar.