Overname Elmo door Rexroth gedreven door wens om voetafdruk in semicon-equipment te vergroten
Bosch Rexroth heeft zijn zinnen gezet op de markt voor semicon-equipment. Met de overname van het Nederlandse Nyquist zette het de eerste schreden, de overname van het Israëlische Elmo zorgt voor een versnelling.
Nu de afgelopen september aangekondigde overname van Elmo Motion Control door Bosch Rexroth definitief is, gaan Arjan Coppens, Jurgen Nicolai en Ad Scheepers met zichtbaar plezier in op de achtergronden van deze overname. De waarde van het Israëlische bedrijf (330 medewerkers) zit ‘m voor Rexroth vooral in de compacte versterkers voor slimme fabrieken, robotica en de semicon-equipmentmarkt. Elmo levert zijn technologie aan machinebouwers in het topsegment van de chipmachinemarkt. Daar kwam het Bosch Rexroth regelmatig tegen.
Op andere terreinen, zoals apparatuur voor de medische markt of productieautomatisering, is een kleine vormfactor van minder belang, maar als de verschillen met andere producten niet groot zijn, dan biedt compactheid wel een concurrentievoordeel.

Zelf zette Bosch Rexroth (31 duizend medewerkers, omzet 6,2 miljard euro) zijn eerste schreden in 2005 op de semiconmarkt met de overname van Nyquist. De van Philips afkomstige activiteit had onder leiding van Eric Hezemans een transformatie ondergaan van plc’s naar Windows-gebaseerde besturingen. Rexroth kocht het groeiende bedrijf vanwege het succes in machines voor elektronica-assemblage en halfgeleiders.
Nyquist werd overgenomen door Rexroths businessunit voor automatisering (ontstaan uit de overname van Indramat), dat zich tot die tijd vooral richtte op markten zoals verpakkingsmachines. Het is een van de drie businessunits voor fabrieksautomatisering. Daarnaast heeft Rexroth er nog vijf in de hydrauliek, een sector waaraan de divisie zijn bekendheid vooral ontleent.
Nyquist tilde de automatiseringsactiviteiten van Rexroth naar een meer high-end segment. Van de andere kant zorgde Bosch ervoor dat de geavanceerde controllers wereldwijd aan de man konden worden gebracht. ’We zijn bij Rexroth veel meer gebruik gaan maken van het verkoopnetwerk bij Bosch’, zegt Ad Scheepers, die in 2005 vanuit Nyquist mee overging naar het Duitse bedrijf.
Kostbaar vloeroppervlak
Dat Bosch Rexroth het kleine Elmo leerde kennen is niet vreemd. Het kwam als leverancier van besturingen in de semiconmarkt bij dezelfde klanten over de vloer als het Israëlische bedrijf, dat daar zijn versterkers sleet. ‘Wij komen uit de motion control, Elmo is leverancier van heel specifieke versterkers. Hun specialisme is compactheid, iets dat in halfgeleidermachines belangrijk is vanwege het kostbare vloeroppervlak in chipfabrieken. In een waferfab zijn schakelkasten uit den boze.’
Elmo levert met name veel aan Amerikaanse fabrikanten van semiconductor procesmachines. Scheepers ziet dat andere markten ook hogere eisen gaan stellen, in lijn met de semicon-industrie. ‘Ook in andere markten wil men af van de schakelkasten en kijkt men naar compactere versterkers. Dat speelt overal, in combinatie met de vraag naar hogere prestaties.’
Scheepers denkt dat ook andere businessunits zullen gaan profiteren van Elmo’s technologie. ‘Als Bosch Rexroth hebben we de strategie om meer voet aan de grond te krijgen in specifieke markten zoals de semicon-industrie. Dan hebben we de keuze om het zelf te ontwikkelen of een firma te kopen met aanvullende technologie.’
Het geheim achter Elmo’s compacte ontwerpen is geen hogere wiskunde, zegt Scheepers. ‘Compacte versterkers maken is hun drive en doel. Dat is hun achtergrond. Dat geldt ook voor ons in Eindhoven: kleine controllers ontwerpen is ons doel. Op het moment dat het geen prioriteit is, doe je het ook niet. Kijk maar naar de medische wereld waar compactheid wel wenselijk is, maar waar criteria als certificering en normering belangrijker zijn. Daar is de elektronica twee of drie keer zo groot. Het is puur een kwestie van prioriteit.’