Overheid bouwt aan buffer beademingsapparaten voor tweede golf

Jessica Vermeer
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid heeft in een paar weken tijd 100 miljoen euro uitgegeven aan beademingsapparaten die voorlopig niet gebruikt worden, meldt het ED. De overheid kocht in maart en april massaal in bij producenten als Philips, Demcon en Ventinova. Tot dusver is minder dan drie procent van de duizenden beademingsapparaten daadwerkelijk in gebruik genomen door ziekenhuizen.

Het ministerie van Volksgezondheid schafte in een paar weken zesduizend beademingsapparaten aan. Uit gegevens van het Landelijk Coƶrdinatiecentrum Patiƫnten Spreiding (LCPS) blijkt dat inmiddels 141 systemen zijn geleverd aan 27 verschillende ziekenhuizen. De overheid bestelde onder meer vijfhonderd apparaten van Demcon, duizend beademingssystemen bij Philips en enkele tientallen bij het Eindhovense Ventinova.

Minister Van Rijn van Medische Zorg nam afgelopen donderdag het eerste beademingsapparaat in ontvangst bij Demcon in Best. Hij stelt dat Nederland een grote voorraad aanlegt voor een mogelijke tweede coronagolf. Verder weet de overheid niet zeker of alle bestelde systemen ook kunnen worden geleverd. ‘We moeten een voorraad hebben zodat als het nodig is heel snel kan worden opgeschaald’, aldus Van Rijn. ‘Dat betekent dat we een centrale voorraad aanleggen. Dan kunnen we ze sneller inzetten waar nodig.’ Hij kan nog niet inschatten hoeveel beademingssystemen Nederland achter de hand moet hebben.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.