Overheid beslecht conflict tussen micro en nano

Paul van Gerven, René Raaijmakers
Leestijd: 5 minuten

’Micro en nano horen bij elkaar‘, schreef Bits&Chips in de vorige editie. Dat mag op papier zo zijn, de werkelijkheid is weerbarstiger. Toen de strijd om de aardgasgelden in volle hevigheid losbarstte, raakten Micro- en Nanoned in conflict door ieder een andere interpretatie te geven aan de opdracht die de overheid hun meegaf. Totdat Senternovem en Onderwijs de regie overnamen met een duidelijke brief.

Tegen 2010 lopen onderzoeksprogramma‘s Microned en Nanoned op hun einde en daarom beslist het kabinet volgend jaar welke programma‘s een vervolg krijgen. Dat leidt tot de onvermijdelijke lobbyactiviteiten, maar vorige week kwamen er minder verkwikkelijke zaken bovendrijven. De Microned-gemeenschap voelde zich buitenspel gezet door de nanoadepten, die zich op hun beurt natuurlijk van geen kwaad bewust waren.

Schop tegen het zere been was een uitgelekte e-mail van Dave Blank, wetenschappelijk directeur van het Mesa+. De nanotechnoloog verzocht zijn Twentse collega‘s om micro-onderwerpen toch vooral in te dienen via het Nederlands Nano Initiatief (NNI), de beoogd opvolger van Nanoned. ’Zoals eerder meegedeeld en dus hopelijk ten overvloede hierbij het verzoek om aansluiting te vinden bij het NNI. Waar enigszins mogelijk probeer een project te initiëren op de gebieden zoals die door NNI zijn bepaald. (…) Alleen de calls via Nanoned en Holst maken een kans. Dus ook wanneer het thema meer microgerelateerd is, dan via Nanoned indienen‘, schreef Blank.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen