Oud-Philips-topman Wisse Dekker overleden
Gewezen Philips-bestuurder Wisse Dekker is zaterdagmorgen op 88-jarige leeftijd om het leven gekomen in het Zeeuwse Zoutelande. De voormalige president (1982-1986) en president-commissaris (1986-1994) werd onwel in zijn auto en raakte van de weg.
Dekker (1924) had Zeeuwse wortels, maar groeide op in Eindhoven, waar het gezin naartoe was verhuisd toen de vader des huizes voor Philips ging werken. Dekker volgde het voorbeeld en trad in 1948 zonder formele vooropleiding in dienst bij Philips. De eerste vijfentwintig jaar spendeerde hij in het Verre Oosten, om via Groot-Brittannië in 1976 terug te keren naar Nederland als lid van de raad van bestuur. Een van zijn meest geroemde prestaties was de megaorder die hij in 1979 binnensleepte voor de aanleg van het telefoonnetwerk in Saudi-Arabië. Ook de aankoop van platenmaatschappij Polygram was een gouden greep.
Als president-directeur was de charismatische en goedgebekte Dekker – de eerste topman zonder technische achtergrond – erg zichtbaar. Hij maakte graag tijd voor de pers om de loftrompet te steken over Philips en de industrie in het algemeen, was een graag geziene gast in Den Haag en een vurig pleitbezorger van Europese samenwerking. Zijn optredens gaven het wat suffige Philips nieuw elan.
De bestseller ’Kortsluiting‘ van Marcel Metze maakte in 1991 een einde aan de sterrenstatus van Dekker. De onderzoeksjournalist zette hem neer als iemand die genoot van de macht en weelde die zijn positie met zich meebracht, zonder oog te hebben voor de zwaarlijvigheid en zelfgenoegzaamheid die Philips dieper en dieper in het moeras trokken. Ook zijn opvolger Cor van der Klugt, die eerder dit jaar overleed, voelde volgens Metze onvoldoende de noodzaak om Philips aan te passen aan de nieuwe wereldorde, waardoor het concern rond 1990 op de rand van de afgrond terechtkwam.
Dekker zelf noemde dit in 2001 ’wat kort door de bocht‘. In de biografie ’Levenslang Philips‘ heeft hij geprobeerd de herinneringen aan zijn Philips-tijd wat op te poetsen. Deze analyse wordt dan weer een gebrek aan zelfkritiek verweten, maar in Eindhoven en omstreken zal Dekker desalniettemin warm worden herinnerd als de man die Philips weer op de kaart zette.