Oud-directeur OTB: ‘High Tech Systems Center tien jaar te laat’

Alexander Pil
19 juni 2014

In april maakte TU Eindhoven de oprichting bekend van het High Tech Systems Center, een bundeling van al het mechatronicaonderzoek aan de universiteit. Ron Kok, oud-directeur en oprichter van OTB Group (inmiddels onderdeel van Roth & Rau), uit in Link Magazine zijn ongenoegen over het initiatief. Hij vindt het een uitstekend concept maar baalt ervan dat de stap niet tien jaar eerder is gezet.

‘In die tijd beschikte OTB over chemische processen, fysica, robotica, vacuümtechnologie, dunne-filmtechnologie en ga maar door’, vertelt Kok in Link. ‘Omdat de capaciteit onvoldoende werd benut, heb ik in Den Haag gelobbyd en workshops gehouden om OTB die multidisciplinaire functie te laten vervullen voor projecten voor het bedrijfsleven. Projecten van drie of vier jaar, waar twintig miljoen voor nodig is. Maar we konden niet meer dan een researchvoucher van 25 duizend euro krijgen. Daar hadden we niets aan.’

Link weet verder te melden dat de usual suspects ASML, Fei en Océ zich aan het HTSC hebben verbonden en samen met andere bedrijven acht miljoen euro in het initiatief steken. Daarbij komen dan de investeringen van de universiteit zelf, de gemeente, de provincie en het Rijk.