Oud-ASML-ceo Eric Meurice voorzitter raad van toezicht Nearfield Instruments

Paul van Gerven
16 maart

Nearfield Instruments verwelkomt Eric Meurice als voorzitter van de raad van commissarissen. Het netwerk van de voormalige ASML-ceo zal ongetwijfeld van grote waarde zijn bij het uitrollen van de metrologische tools die de Rotterdamse spin-off van TNO heeft ontwikkeld voor de halfgeleiderindustrie. ‘Hij brengt een enorme hoeveelheid ervaring en expertise uit met zich mee’, zegt Nearfield-ceo Hamed Sadeghian.

Eric Meurice is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van Nearfield Instruments. Foto: Nearfield Instruments

Nearfield, opgericht in 2016, bouwt atoomkrachtmicroscopen die een hoge resolutie in 3D combineren met een hoge doorvoersnelheden. Door waferoppervlakken met veel naalden tegelijk af te tasten, kunnen halfgeleiderfabrikanten procesvariaties opsporen, zowel op één en dezelfde wafer als tussen verschillende wafers en partijen wafers. Nearfield verscheepte zijn eerste machine in 2021.

Sinds Meurice in 2013 bij ASML het stokje doorgaf aan Peter Wennink, heeft hij niet stilgezeten. De Fransman vervulde, of vervult nog steeds, niet-uitvoerende functies bij Arm, NXP, materiaaltechnologiegroep Umicore en halfgeleidersubstraatfabrikant Soitec.