OTB Solar imponeert met zonnecelmachines

Paul van Gerven
Leestijd: 6 minuten

CEO Chris Boomaars en CTO Martin Bijker staan aan de wieg van het succes van OTB Solar. Zij lanceerden een innovatieve inline-productieproces dat traditionele batchprocessen het nakijken geeft. Alleen moesten ze daar de buitenwacht nog even van overtuigen. Voor hun prestatie zijn Boomaars en Bijker genomineerd voor de High-Tech Systems Action Award 2008.

’Het heeft even geduurd, maar zonne-energie staat eindelijk op het punt van doorbreken‘, schrijft The New Scientist begin december van vorig jaar. Een dik jaar geleden zou dat een gewaagde uitspraak zijn geweest voor een gerenommeerd tijdschrift, want vele bronnen van wisselend allure gingen hem voor. En allemaal hadden ze het mis. Nu Al Gore schone energie echter prominent op de politieke agenda heeft gezet, lijken de laatste obstakels uit de weg geruimd. De economische en technologische barrières voor het succes zijn namelijk min of meer geslecht – al kan het natuurlijk altijd beter.

Het potentieel van zonne-energie is opzienbarend. Een zonovergoten stuk land ter grootte van de helft van Frankrijk is genoeg om de hele wereld te voorzien in zijn huidige energiebehoefte, mits de zonnecellen een rendement halen van twintig procent. Lange tijd was dat een verre toekomstdroom: de efficiëntie was sinds de ontdekking van de fotovoltaïsche cel in 1954 een zorgenkindje. Tegenwoordig zijn commerciële producten op basis van silicium te vinden die de 16 procent halen. In het laboratorium gaan onderzoekers regelmatig over de twintig procent heen. Het theoretisch maximum voor silicium ligt overigens rond de dertig. Voor andere materialen zou dat met wat kust- en vliegwerk boven de zeventig kunnen liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen