OTB in handen Duitse concurrent

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

PV-machinebouwer Roth & Rau legt 35,5 miljoen euro op tafel voor branchegenoot OTB Group. De Duitsers hanteren net als de Eindhovenaren een turnkeylijnfilosofie, maar willen hun productspectrum uitbreiden in het segment voor kristallijn silicium. Ook de inkjetkennis en het PECVD-coatingproces staan in de belangstelling van Roth & Rau, maar het zullen met name OTBā€˜s antireflectieve-coatingsystemen zijn die de aandacht hebben getrokken. CEO Paul Breddels zei deze week in een interview met Mechatronica Magazine ā€™enkele tientallenā€˜ orders uit China te hebben ontvangen voor deze depositietools. Zoiets maakt indruk.

OTB kende een moeilijk jaar in 2009, waarin de PV-industrie door een diep dal ging. Aanvankelijk hielden lopende orders het bedrijf op de been, maar halverwege het jaar waren de inkomstenbronnen volledig opgedroogd. Een ā€™substantiĆ«leā€˜ financiĆ«le injectie van de aandeelhouders was noodzakelijk om een roemloze ondergang te voorkomen. OTB is mede daarom naar een strategische partner gaan zoeken, zo valt te lezen op de website. Het persbericht leest overigens ook als een soort dankwoord in de richting van overheden en partners waar OTB in de loop der tijd mee heeft samengewerkt.

Een andere reden om partners te zoeken, ook voor Roth & Rau, is schaalgrootte. ā€™Net als zonnecel- en modulemakers ondergaan toolfabrikanten een consolidatieproces. Uiteindelijk blijft er slechts een klein aantal leveranciers met de expertise, wereldwijde dekking en kritische massa over om op gelijke voet met zijn klanten te kunnen onderhandelen. Wij zien de overname van OTB als een stap die consistent is met onze groeistrategieā€˜, aldus CFO Carsten Bovenschen van Roth & Rau.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.