Ortlinghaus-regeling koppelt en remt fluisterstil

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Ortlinghaus introduceert een mechatronisch systeem om elektromagnetische koppelingen en remmen geluidvrij te schakelen. Het systeem bestaat uit een elektromagnetisch bediende koppeling of een rem en een nieuw ontwikkelde regeling voor de elektrische aansturing. Het voorziet in een absoluut geluidvrije schakeling van koppeling of rem en de bijbehorende draaimomentbesturing of -regeling.

Het geluid dat hoorbaar is bij het schakelen van een elektromagnetisch bediende koppeling of rem wordt in vele gevallen als storend ervaren. Tot nu toe is dit probleem vooral aangepakt door mechanische maatregelen door te voeren bij de koppeling of rem. Het storende geluid ontstaat door de ankerplaat die bij het schakelen op het magneetlichaam slaat en is alleen te voorkomen door die plaat uiterst zachtjes te laten landen op de magneet.

Precies dit laatste is mogelijk met de nieuwe regeling die Ortlinghaus heeft ontwikkeld. Hiermee kan de ankerschijf nauwkeurig bewegen volgens een vrij definieerbare weg-tijdkromme. Op deze manier is het mogelijk de ankerschijf met een minimale snelheid te laten neerkomen op de magneet. Hierdoor ontstaat in de basis al praktisch geen geluid en is het niet nodig om een demping of isolatie aan te brengen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.