Organische zonnecel Imec bereikt 6,9 procent rendement

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imec en twee partners hebben een organische zonnecel ontwikkeld die met een rendement van 6,9 procent het wereldrecord benadert. Daarvan blijft na integratie in een module van 25 vierkante centimeter 5 procent over. Het Leuvense onderzoeksinstituut wist samen met Plextronics en Solvay ook een andere beruchte tekortkoming van organische zonnecellen, de stabiliteit, te verbeteren. De verbeteringen zijn het resultaat van zowel veranderingen aan de architectuur van de zonnecel, als van gebruik van nieuwe type polymeren.

Het is echter nog te vroeg om organische solartechnologie industrieel toepasbaar te verklaren. ’Door verdere verbeteringen aan de architectuur, bijvoorbeeld door verschillende polymeerlagen die elk een ander deel van het zonlichtspectrum capteren in multi-junctie te leggen, willen we binnen twee tot drie jaar komen tot organische zonnecellen met een levensduur van ongeveer tien jaar en omzettingsefficiënties van 10 procent, met als uiteindelijk streefdoel oplossingen die relevant zijn voor de industrie‘, aldus Tom Aernouts, R&D-teamleider Organische Fotovoltaïca.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.