Orderboek zorgenkindje bij machinebouwer IAI

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Docdata, e-commercespecialist en moederbedrijf van IAI Industrial Systems, heeft in 2010 een omzet geboekt van 104 miljoen euro. Dat betekent een groei van 29 procent, vooral veroorzaakt door een sterke groei in Duitsland en de acquisitie van Dohmen Solutions. De nettowinst van het Waalwijkse bedrijf liep terug, van 7,7 miljoen in 2009 naar 3,8 miljoen in 2010. De jaaromzet van het Eindhovense IAI is uitgekomen op 18,2 miljoen euro, een lichte stijging in vergelijking met 2009. Omdat het niveau in de jaren daarvoor beduidend lager lag – tussen de 10 en 12 miljoen – is de ontwikkelaar van paspoortmachines toch tevreden.

Een punt van zorg is het orderboek. Met 8,4 miljoen is die een stuk minder gevuld dan eind 2009 toen er voor 13,7 miljoen euro in stond. ’De orderportefeuille loopt achter, wat van invloed zal zijn op de omzet en resultaten van IAI in 2011‘, valt te lezen in een persbericht. ’Daarentegen is de pijplijn met prospects goed gevuld; wij verwachten dat het grootste gedeelte hiervan vanaf 2012 tot afleveringen zal leiden. In de markten waarin IAI opereert hebben projecten meestal een lange doorlooptijd. Hierop heeft IAI slechts een zeer geringe invloed.‘

Voor 2011 verwacht Docdata opnieuw te kunnen groeien, zowel autonoom als via overnames. Dat geldt vooral voor de grootste divisie binnen de groep: e-commerce. Gezien de orderportefeuille voorspelt het bedrijf voor IAI juist een lagere omzet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.