Orderboek ASML explodeert
In het derde kwartaal heeft ASML 5,1 miljard euro aan orders binnengesleept, waaronder 23 euv-machines. Zowel het bedrag als het aantal is een record. Ter vergelijking: in eerste twee kwartalen van 2019 kwam er in totaal 4,2 miljard aan bestellingen binnen, waaronder 13 euv-machines. De start van 2019 was overigens zwak. Al bij de jaarwisseling voorspelde ASML echter verbetering naarmate het jaar vorderde.
Die verwachting komt nu uit. Behalve het exploderende orderboek zijn ook de omzet en de winst gestaag opgelopen. In het derde kwartaal noteerde ASML een omzet van 3,0 miljard euro en een winst van 627 miljoen euro, tegen respectievelijk 2,6 miljard en 476 miljoen euro het kwartaal ervoor. In het laatste kwartaal rekent de machinebouwer op een omzetsprong naar 3,9 miljard euro.
De aantrekkende markt komt vrijwel volledig op het conto van logic-fabrikanten, die bezig zijn hun productiecapaciteit uit te breiden om aan de vraag naar chips voor ai- en 5g-toepassingen te kunnen voldoen. Dit zijn geavanceerde chips, waar euv ruimschoots aan te pas komt bij de productie. De geheugenmarkt ligt ondertussen nog steeds op zijn gat, maar ook uit die hoek komen er inmiddels bestellingen voor euv-machines.

ASML profiteert extra van de toenemende populariteit van zijn euv-activiteiten, omdat steeds vaker de geavanceerde NXE:3400C-machine wordt geleverd. De marges daarop zijn gunstiger zijn dan op eerdere modellen. ASML wordt deels per met euv verwerkte wafer betaald, en met een oplopende wafer-output, zal dat bedrag alleen maar stijgen.
Dit jaar slaagt ASML er overigens niet in de maximum capaciteit van 30 euv-machines uit te leveren. Dat heeft te maken met een vertraging in de levering van zogenaamde vessels, omhullingen van de euv-bron. Daardoor schuiven vier scanners door naar begin volgend jaar, maar dat zal de beloofde productiecapaciteit van 30 tot 35 stuks niet negatief beïnvloeden, vertelde topman Peter Wennink vorig kwartaal aan analisten.