‘Optomechatronica in Eindhoven is van topniveau’

Jessica Vermeer
Leestijd: 6 minuten

Acht jaar geleden startte DSPE met een certificeringsprogramma voor opleidingsprogramma’s op het gebied van precisietechniek. Nikolai Vasiljevic was drie jaar geleden de eerste die voldeed aan de eisen van een bronzen certificaat. De cursussen die hij tijdens zijn promotie heeft gevolgd, hadden een groot effect op zijn carrière.

In 2011 nam de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) het initiatief voor een certificeringsprogramma voor postacademisch onderwijs. Het doel was om het aanbod te versterken door opleidingen voor precisiemachinebouw te certificeren. Het initiatief ontstond twee jaar daarvoor, toen het Philips Centre for Technical Training werd opgeheven en de onderwijsprogramma’s versplinterden en gedeeltelijk verdwenen. De Nederlandse hightech kon zich zo’n verlies niet veroorloven, vond de brancheorganisatie.

DSPE besloot het volledige aanbod in kaart te brengen en de kwaliteit ervan te bewaken door een certificeringsprogramma op te zetten. Kandidaten kunnen gecertificeerde trainingen volgen, waarvoor ze punten verdienen (ongeveer één punt per cursusdag). Een totaal van 45 punten zou de titel van Certified Precision Engineer (CPE) opleveren. Deze werd later opgesplitst in een bronzen certificaat voor 25 punten, zilver voor 35 punten en goud voor alle 45 punten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen