Optische en elektrische aansluitingen gecombineerd in Siemens-switch

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Siemens-divisie Industry Automation breidt zijn portfolio industriële Ethernet-switches uit met de Scalance XM-400. Scalance wordt gebruikt voor het structureren van industriële Ethernet-netwerken en voor het aansluiten van automatiseringscomponenten via netwerken in installaties in de productie- en procesindustrie. Typische sectoren zijn onder meer de auto-industrie, farmaceutische industrie, chemie, logistiek, bouwmanagement en vervoer.

De nieuwe productlijn bestaat uit twee basis modules voor de aansluiting van maximaal zestien (Scalance XM416-4C) of acht (Scalance XM408-8C) netwerkstations, zoals controllers uit de Simatic-serie. Beide apparaten zijn voorzien van elektrische RJ45-aansluitingen en optische SFP-slots die zijn ontworpen voor bandbreedtes van 1 Gbit/s. Siemens biedt ook Port Extenders aan die zonder hulpgereedschap kunnen worden aangesloten en de basismodules uitbreiden met extra aansluitingen voor maximaal vierentwintig poorten. Hierdoor kunnen gebruikers voor elke applicatie een passende switch configureren, wat de kosten per port verlaagt en minder ruimte vereist. Een optioneel verkrijgbare Key Plug activeert bovendien Layer 3-functionaliteit, zoals statische en dynamische routing, en maakt het mogelijk configuratiedata op te slaan.

De basismodule, de Scalance XM416-4C voor maximaal zestien netwerkdeelnemers, is uitgerust met zestien elektrische RJ45-aansluitingen en vier SFP-slots voor het gebruik van optische plug-in zendontvangers. Hierdoor zijn vier zogenaamde combo-aansluitingen beschikbaar, die elektrisch of optisch kunnen worden gebruikt. De Scalance XM408-8C biedt acht combo-aansluitingen voor maximaal acht netwerkstations, en dus zowel acht RJ45-aansluitingen als acht SFP-slots. Port Extenders, die tijdens het bedrijf (hot-swappable) in een paar stappen kunnen worden aangesloten, zijn verkrijgbaar in een uitvoering met acht SFP-slots en in een uitvoering met acht elektrische RJ45-aansluitingen. Bij gebruik van SFP-plug-in zendontvangers met single-mode kunnen afstanden van tweehonderd kilometer worden overbrugd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen