Optimess toont alternatieve ontwikkelingen in optische dimensionele meettechnieken

Koen Vervloesem
Leestijd: 4 minuten

Het Optimess-onderzoeksnetwerk in Leuven organiseerde eind mei zijn derde workshop met presentaties over optische dimensionele meettechnieken, niet-destructieve tests, micro- en trilingsmetingen en beeldverwerking. Tegelijkertijd bood een aantal bedrijven, waaronder Metris, de aanwezigen de kans om met hun nieuwste producten kennis te maken.

Metrologieprofessor Piet Schellekens van de Technische Universiteit Eindhoven mocht met zijn keynote de spits afbijten. Hij besprak de recente ontwikkelingen aan de TUE op het gebied van laserinterferometrie. Zijn groep heeft een model opgesteld van de afwijkingen die in laserinterferometers voorkomen en uitgebreide experimenten uitgevoerd. De belangrijkste conclusie is dat onderzoekers op basis van metingen van interferometercomponenten de totale periodische afwijking van een microfoonopstelling kunnen voorspellen. Zij kunnen ook de kwaliteit van de optische componenten bepalen op basis van directe metingen. Volgens Schellekens kunnen ontwerpers door middel van dit model ook belangrijke ontwerpkeuzes maken. Zijn team experimenteert verder met optische vezels in een interferometer, zo liet hij weten.

Jean-José Orteu van de Franse Ecole des Mines d‘Albi sprak in zijn keynote over het toepassen van 3D-computervisie in experimentele mechanica. Velen gebruiken deze technieken al in de praktijk, maar verschillende hiervan zijn beperkt tot verschuivingen in één vlak. Hij illustreerde een krachtige methode die deze nadelen niet heeft: stereovisie met twee camera‘s kan 3D-verplaatsingen en spanningen van driedimensionale objecten meten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.