Optimaliseer je machine met Motion Analyser

Huub Uijen is commercieel ingenieur voor motion en drives bij Rockwell Automation.

Leestijd: 5 minuten

Het Motion Analyser-pakket van Rockwell Automation is geëvolueerd van hulpmiddel bij het dimensioneren van een aandrijfsysteem tot een tool die ontwikkelaars helpt om de prestatie van hun machine te verbeteren. Het gereedschap maakt alle relevante informatie inzichtelijk en vereenvoudigt het overleg tussen verschillende disciplines binnen het ontwikkelteam. Huub Uijen van Rockwell gaat in op de voordelen van de gratis programmatuur.

Op het moment dat je een machine of productielijn wilt voorzien van een servobesturing, moet je stevig rekenen aan mechanische gegevens zoals overbrengingen, massatraagheid, wrijving en spoed. Je kunt ook niet zonder bewegingsprofielen die inzicht geven in maximale snelheden, acceleraties en duty-cycle. Met deze gegevens kun je uiteindelijk bepalen hoeveel koppel de motor moet leveren en bij welke toerentallen, en of er een extra reductor nodig is. Natuurlijk kun je deze berekeningen zelf op papier doen, maar Rockwell Automation heeft er een paar jaar geleden een programma voor geschreven: Motion Analyser is gratis te downloaden op www.ab.com/e-tools onder het kopje ’system configuration‘.

Motion Analyser structureert de invoergegevens en doet de berekeningen automatisch zodat de kans op fouten vermindert. Als bij handmatige calculaties ook het thermisch gedrag wordt bekeken, worden effecten als hogere omgevingstemperatuur of derating op grotere hoogte vaak niet meegenomen, terwijl veel productiesites toch op grote hoogte of in warme gebieden staan. Motion Analyser heeft dit gestandaardiseerd en heeft ook de beschikking over gedetailleerde temperatuurmodellen van drives en motoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.