Oproepen tot verhoging nationale en Europese r&d-uitgaven

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Verschillende Nederlandse organisaties hebben er bij de nationale en Europese autoriteiten op aangedrongen de uitgaven voor r&d te verhogen. Ondernemersorganisatie FME vindt dat Nederland 1,3 miljard euro per jaar extra moet uitgeven om te kunnen concurreren in opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, 3d printen, robotica en fotonica. Evenzo moet de Europese Unie haar begroting voor onderzoek en innovatie uitbreiden door de landbouwsubsidies te verlagen.

De Kenniscoalitie, bestaande uit ondernemersorganisaties, universiteiten en onderzoeksinstituten, waarschuwt ook dat Europese investeringen achterlopen met die in China en de Verenigde Staten. In een radio-interview verklaarde TNO-topman Paul de Krom dat zelfs de geplande budgetverhoging van het zeven jaar durende Horizon-onderzoeksprogramma van 77 naar 100 miljard euro niet voldoende zal zijn. Hij vindt dat 120 miljard euro nodig is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.