Oprichters willen Simac van beurs halen, VEB sputtert tegen

René Raaijmakers
23 april 2009

Eric van Schagen wil met de houdstermaatschappij Simal van de familie Van Schagen alle uitstaande aandelen van zijn bedrijf Simac opkopen en het Veldhovense bedrijf daarmee van de beurs halen. Van Schagen bood 1,75 euro voor een aandeel Simac, waarvan hij en zijn familie minder dan de helft in handen hebben. Het aankoopbedrag komt neer op twaalf miljoen euro.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet gisteren weten het overnamebod onacceptabel te vinden. VEB-functionaris W. Swarte zei vooraf aan de algemene vergadering van aandeelhouders dat het bod niet de waarde van het bedrijf weerspiegelt. ’Daarvoor moet je niet kijken naar de beurskoers, maar naar de feitelijke waarde‘, zei hij.

Simac voert aan dat de beursnoterig te veel kost. In Eindhovens Dagblad zegt Eric van Schagen: ’We zien de kosten van een beursnotering oplopen. Het is meer en meer iets voor multinationals aan het worden. De beurs begint de functie te verliezen die er eerder voor Simac was. Het is alleen zinvol als je veel kapitaal moet aantrekken.‘ De VEB vindt het argument zwak. ’Vorig jaar becijferde Simac de kosten van een beursnotering nog op drie ton per jaar. Nu zou dat ineens een half miljoen euro zijn‘, aldus Swarte.

Na een goed 2008 zag Simac zijn omzet in het eerste kwartaal van 2009 toenemen. De specialist in technische IT sloot de eerste drie maanden met winst af.

Als de terugkoop van Van Schagen door gaat, dan maakt dat een einde aan een 23-jarig beursavontuur. Mac van Schagen begon met Simac in 1971 als vertegenwoordiging van het Singer Instrumentation uit de VS. Zoon Eric trad in 1982 bij het Veldhovense bedrijf in dienst en bracht het in 1986 naar de beurs. Op dat moment maakte Simac een jaaromzet van 20 miljoen euro en behaalde het een nettowinst van anderhalf miljoen euro.

In de ICT-hype van de jaren negentig schoot Simac op de beurs omhoog. De koers ging van 12 euro begin 1997 naar 40 euro in 1998, waarmee de beurswaarde aanzwol tot 600 miljoen euro. Destijds werd 225 miljoen euro omgezet. Daarna zette het verval in. Simac leed zware verliezen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Over 1999 moest het bedrijf een netto verlies van 40 miljoen euro incasseren. Mensen werden ontslagen en bedrijfsonderdelen afgestoten. Begin 2003 bereikte de beurswaarde van Simac een dieptepunt met vier miljoen euro.