Oppervlakkige contacten

Egbert Stremmelaar is directeur van de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland.

Leestijd: 3 minuten

Oppervlaktes zijn het contactvlak tussen functionaliteiten. De plek waar binnen buiten wordt, waar open dicht wordt. Zichtbaar voor iedereen moet het esthetisch verantwoord zijn, gewenst functioneel en bij voorkeur tegen een zo laag mogelijke kostprijs. De uitdaging waar iedere oppervlaktebehandelaar dagelijks mee bezig is.

In de basis zijn er drie redenen voor een oppervlaktebehandeling van machines of constructies. Er moet worden verfraaid, er moet worden geconserveerd of er moeten eigenschappen worden toegevoegd aan het materiaal. Of uiteraard een combinatie van deze drie. De ondergrond is daarbij minder van belang. Hout, metaal, composiet en bijvoorbeeld glas zijn goed te behandelen. De gekozen oppervlaktebehandeling is daarentegen maatgevend voor het resultaat. Dit kunnen heel traditionele oppervlaktebehandelingen zijn, maar ook hightech deklagen met specifieke eigenschappen. Mede door de aanwezigheid van een toeleverketen voor de automotive en de hightech machinebouw hebben ook de oppervlaktebehandelaars in Nederland een bijzonder hoog niveau. En door de steeds hoger wordende eisen worden ook de materialen en installaties steeds geavanceerder.

Voor het meest optimale resultaat is ook hier ketenoptimalisatie noodzakelijk. Immers de knowhow van de oppervlaktebehandelaar moet beschikbaar komen voor engineers en constructeurs van de oem’s. Want alleen als vanaf het begin wordt samengewerkt, kan iedereen zijn eigen specialisme maximaal inzetten voor het beste resultaat. En daarbij zal behalve de techniek ook de prijs moeten worden bekeken. De inkoop zal meer van integrale kostprijs en functionaliteit moeten uitgaan dan van het monodisciplinair inkopen van een dienst. Immers, een meer dedicated oppervlaktebehandeling met een wat hogere prijs kan eenvoudig worden terugverdiend met een goedkoper materiaal of legering als ondergrond of een langere levensduur van het product. Overigens kunnen diverse oppervlaktebehandelingen uiteraard ook in combinaties worden toegepast. Dit geeft mogelijkheden tot prestatieverbetering of kostprijsverlaging, maar vraagt meer van de samenwerking tussen partners.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.