Opleidingsplatform robotica gelanceerd

Alexander Pil
29 januari 2019

Robots zijn inmiddels niet meer weg te denken in onze samenleving. Bij steeds meer bedrijven doet flexibele automatisering zijn intrede en ook de ‘sociale robots’ worden steeds meer toegepast. Voor bedrijven betekent dit dat ze hun personeel moeten (om)scholen om de mogelijkheden en potentie van robotica optimaal te kunnen benutten. Ook studenten zijn steeds meer op zoek naar opleidingen op het gebied van robotica. Het onderwijs biedt inmiddels al diverse robotica-opleidingen aan, maar een overzicht van al deze opleidingen en cursussen ontbrak nog.

Holland Robotics en VNO-NCW Brabant Zeeland hebben daarom donderdag het ‘Opleidingsplatform robotica’ gelanceerd. Dat deden de verenigingen gezamenlijk bij het Robotics Technology Symposium van de TU Eindhoven. Het platform moet het voor bedrijven, werknemers en studenten makkelijker maken om de meest geschikte robotica-opleiding te vinden.

Thijs Dorssers, programmamanager van Holland Robotics: ‘Holland Robotics wil ervoor zorgen dat de roboticakennis in Nederland toeneemt en makkelijker toegankelijk wordt. Dit platform verkleint de afstand tussen Brabantse bedrijven en opleidingsaanbieders.’

Het lanceren van het opleidingsplatform is een onderdeel van het project ‘Brabant Robotiseert’. Dat is een initiatief van het arbeidsmarktplatform Pact Brabant, een overleg van overheden, kennisinstellingen, werkgevers en werknemers, en de provincie Noord Brabant. Het project wordt geleid door ondernemingsvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland: ‘Met dit project ondersteunen we onze leden en andere bedrijven die met robotica aan de slag willen’, aldus directeur Ellen Kroese.

Het platform bevat de verschillende robotopleidingen van, op dit moment 26, Brabantse opleidingsinstellingen, zowel reguliere als private aanbieders. Geïnteresseerden kunnen selecteren op opleidingsniveau, duur van de opleiding en type opleiding. Mogelijk wordt het platform later uitgebreid tot een landelijk platform.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!