Opgestaan, plaats vergaan

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Brainport Industries presenteerde zich onlangs eensgezind op de High Tech Campus in Eindhoven. Een kleine vijftig leden telt het initiatief nu. Een knappe prestatie, gezien het gemor en gegrom dat in de lente van vorig jaar ontstond bij de aankondiging: verschillende partijen hadden toen hun reserves, TNO onthield zich tegenover dit blad van commentaar en het plan om een tweede versie van ’zijn‘ CFT op te richten, werd ook niet met gejuich ontvangen door Philips.

De beren zijn inmiddels getemd. Egbert-Jan Sol van TNO en Paul van Schendel van Philips Innovation Services stonden op verzoek netjes op in de zaal om de rest van het publiek te laten horen dat ze achter het initiatief staan. Sol klonk met zijn ’we staan er vierkant achter‘ het meest overtuigend. Van Schendel moest hoorbaar slikken. ’Het opnieuw creëren van een CFT leek ons geen goed idee‘, zei hij en hij voegde eraan toe dat ze bij Philips inmiddels hebben vastgesteld dat ze er bij Brainport Industries niet op uit zijn om CFT in een nieuwe vorm op te richten.

Het is bizar om een dergelijke zegen te horen uitspreken door een partij die in de jaren negentig zijn productietechnologieontwikkeling aan de wilgen hing en in de jaren daarna ook mechatronica als non-core aan de zijlijn parkeerde. Mij lijkt dat Brainport Industries vooral moet doen waar het behoefte aan heeft. Uit het businessplan dat de coöperatie heeft geschreven, blijkt duidelijk dat het ontwikkelen van productietechnologie een speerpunt is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen